0
0
0
s2sdefault

Langetermijndoelen omzetten in behapbare brokken voor korte periodes is ons als toegepast psychologen wel bekend. Het is een beproefde manier om mensen te helpen in actie te komen voor hun persoonlijke doelen; het is immers makkelijker om per dag of week een kleine actie uit te voeren dan een grotere, onoverzichtelijke klus  voor de komende maand in je agenda te hebben staan (of erger, in je hoofd laten rondzweven ). Als je zo’n klus kunt opdelen, blijken zelfs zaken die je voor je uitschoof best mee te vallen.

Afijn, we weten het en zetten het principe graag in om anderen te activeren; mits die ander gemotiveerd is natuurlijk en voldoende capabel. Maar hoe zit dat bij jezelf? Heb jij ook van die apen op je schouder hangen, van die ideeën die je “nog eens” wil uitvoeren omdat je ze eigenlijk wel belangrijk vindt? Meer aandacht besteden aan je beroepsmatige ontwikkeling zou er zo één kunnen zijn.

Daartoe heb ik twee tips voor je. Het is handig om je in te schrijven in het beroepsregister (dat doe je via www.kabiz.nl). Hiermee maak je inzichtelijk voor je opdrachtgevers of je baas hoe je aan je kwaliteit werkt. Bovendien helpt het jezelf om bij te houden hoeveel je precies doet aan je ontwikkeling (in uren nascholing, intervisie, type werkzaamheden e.d.).
Nog niet gedaan? Dan ben je niet de enige, Het aantal toegepast psychologen dat zich heeft ingeschreven in bijna anderhalf jaar is namelijk nogal laag. Wat mensen weerhoudt weet ik niet (is het te onbekend, twijfelen ze aan het nut of is het er gewoon nog niet van gekomen…?). Behalve het nut voor jezelf denk ik dat we ook als beroepsgroep sterker staan met een gevarieerd en groter aantal geregistreerde TP’ers.

Tip twee, minstens zo belangrijk voor je eigen beroepsmatige ontwikkeling is werken aan je beroep, de toegepaste psychologie. We hebben immers nog meer bekendheid en een betere positie in het werkveld nodig om als TP’er op meer plekken aan de slag te kunnen. En werken aan je vak, dat kun je niet alleen.

Dat dachten de twaalf enthousiastelingen ook die in oktober 2010 bij elkaar kwamen en daarmee aan de wieg stonden van de beroepsvereniging voor toegepaste psychologie. In vijf jaar (60 maanden, 261 weken) hebben enkele tientallen vrijwilligers zich heel actief ingezet voor onze beroepsgroep. Hun werk speelt zich deels achter de schermen af. Zaken die op een gegeven moment vanzelfsprekend lijken (denk aan een beroepscode, samenwerkingen, het beroepsregister, de congressen, magazines) zijn te danken aan het initiatief en de volhardende inzet van een handjevol actievelingen. Mensen die daar naast hun werk/studie en privéleven tijd voor maken.
Maar op een gegeven moment geven mensen het stokje over, om uiteenlopende redenen. Dan is het aan de blijvers om de geplande acties voort te zetten en nieuwe vrijwillige collega’s te vinden om de plannen te helpen uitvoeren. Daarom heeft de NBTP nieuw bloed nodig, niet alleen voor het  bestuur maar ook om de ambities in de regio waar te maken, jouw en mijn regio. Voor onze beroepsmatige ontwikkeling, profilering en meer.  Ook hier geldt: meer mensen maakt meer mogelijk, want beter te delen en beter behapbaar.

Ik ben al een tijdje actief voor de beroepsvereniging. Hoe belangrijk vind jij het om de TP naar een hoger plan te brengen samen met je vakgenoten? Wil je daar een beetje van je tijd en talent in investeren? Check dan de vacatures en meld je aan voor een rol die bij jou past.  Want wat je doet, dat ben je zelf. En hoe je je tijd indeelt, daar ben je zelf bij. Succes!

Kijk voor de bestuursvacatures hier.
En voor meedoen algemeen hier

Geschreven door Corine Willemse
Bio:Mijn naam is Corine, ik ben geregistreerd toegepast psycholoog, actief in de leerlingbegeleiding op een school voor praktijkonderwijs. als mentor van mbo-studenten en startend als zelfstandig jongerencoach. Ook ben ik ervaren als journalist en communicatieadviseur. Omdat ik het belangrijk en inspirerend vind om mij in te zetten voor ons vak, ben ik betrokken bij de NBTP en schrijf ik over ontwikkelingen op het gebied van jeugd, onderwijs & TP.  Dit doe ik o.m. op een website voor/over 18-jarigen www.Project18.info en op twitter.

TP-Vacatures

- No Current Openings -