0
0
0
s2sdefault

handen2(Auteur: Roel Blok) Het is je misschien opgevallen, maar er is iets gaande bij Google. James Damore, een software engineer die sinds 2013 werkzaam is bij Google, heeft een zelfgeschreven document de organisatie rondgestuurd, waarin hij klaagde over het diversiteitsbeleid van Google. Hij schrijft dat de “wagegap”, het verschil in loon tussen mannen en vrouwen, misschien wel andere oorzaken dan seksisme kan hebben.

Eén daarvan is het algemene verschil in persoonlijkheid tussen mannen en vrouwen. Hij zegt dat de manier waarop het diversiteitsbeleid nu wordt uitgevoerd leidt tot discriminatie van veel (blanke) mannen die bij Google werken. Hij sluit zijn document af met een voorstel voor een niet discriminerende manier hoe Google de wagegap zou kunnen verkleinen. Ik heb het document gelezen en vind zelf dat Damore zijn standpunt goed uiteenzet. Damore is niet lang nadat dit document is gepost, ontslagen (Metro, 8 augustus 2017).

Hoe sterk de wage gap is, en wat je kan doen aan het diversiteitsbeleid, weet ik niet. Maar ik weet wel dat het ontslaan van een medewerker wanneer hij klaagt over oneerlijke behandeling, een teken is van een 'giftige' werkcultuur. Nu is de vraag: wat kan hieraan doen je als TP’er? Wat zou de oplossing kunnen zijn om ervoor te zorgen dat iedereen bij Google weer met plezier naar zijn werk gaat? Stel nou dat Google aan mij vraagt om dit probleem op te lossen (een man kan dromen nietwaar?), wat zou ik dan doen? Als het je interesseert lees dan snel verder.

AIWaarderend onderzoeken
Ik zou de ‘Appreciative Inquiry’ methode (AI) inzetten en met de medewerkers gaan praten, zowel met de mannen als de vrouwen. De AI methode is een manier van ‘Waarderend Onderzoeken’ die er van uitgaat dat een bedrijf of een persoon zich positief wil ontwikkelen. Zodra mensen weten hoe ze zich in de toekomst willen ontwikkelen, dan gaan ze hun krachten ontdekken en benutten om aan die toekomst te werken. Twee vragen staan centraal bij deze methode:
1) Welke elementen hebben ervoor gezorgd dat we staan waar we nu staan?
2) Welke mogelijkheden bestaan er om het in de toekomst nog beter te doen?
(Ruijters & Simons, 2012).

Ik zou met mensen gaan praten en het niet hebben over politiek. Niet over progressief of conservatief zijn. Ik zou het niet over gender of over ethniciteit hebben. Ik zou diversiteit helemaal overslaan en het al helemaal niet hebben over Trump. Ik zou vragen: “Wat vind je leuk aan je werk?”, “Wat gaat er goed in je werk?”, “Op een schaal van 1 tot 10, op welk cijfer sta je nu met werktevredenheid?” en “Heb je de afgelopen tijd hoger gestaan op die schaal?”.

Deze vragen zou ik stellen. Google moet zich denk ik weer gaan cocentreren op wat ze doen. Op de toekomst, op de missie en visie van het bedrijf en de medewerkers. Google wil cutting edge technologische dienstverlening leveren. Focus je dan daarop. Want ergens zijn we niet zo verschillend van elkaar.Volgens de Sociale Psychologie willen mensen maar drie dingen. We willen ons goed voelen over onszelf, controle hebben over onze omgeving, en we willen contact met andere mensen (Aaronson, Wilson&Akert, 2011). Dus laten we ophouden met “Wij”-“Zij” denken, met links of rechts. Met pro of anti trump. We zijn mensen dus laten we elkaar de hand reiken en aan een betere toekomst werken, binnen of buiten Google.

 

Roel Blok

Geschreven door Roel Blok:
“Be the change you wish to see in the world”.
Mahatma Gandhi

Bio: Roel Blok hier, gedreven betweter die ook wel in is voor een grapje. Ik post regelmatig flauwe psychologie grappen op de Facebook van Toegepaste Psychologie en wil ondertussen de wereld veranderen. Ik interesseer me voor gedragsbeïnvloeding en Nudging en zie daar veel mogelijkheden in. Ik denk dat we als Toegepaste Psychologen een verantwoordelijkheid hebben om de wereld ten goede te beïnvloeden. Door mijn achtergrond in het theater en nu deze studie heb ik voor mijn gevoel de tools om die verandering te zijn.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie