0
0
0
s2sdefault

Weer eens een goed advies….. Maar niet voor mij. Want mijn situatie is heeeel anders. De ander begrijpt er niets van. Hoe goed kunnen we eigenlijk voor een ander denken? We willen soms heel graag dat we, mensen die belangrijk zijn voor ons, dingen kunnen laten doen die we zelf zouden doen als we in hun schoenen stonden. Hierbij gaan we wel aan het feit voorbij dat ieder mens uniek is, met een eigen referentiekader, met eigen ervaringen. 

En daarbij: kunnen we anderen wel laten doen waarvan wij denken dat het goed is voor hen? Dat lukt al lastig bij onze eigen kleine kinderen. En hoezo kunnen wij bepalen wat voor iemand anders goed is? Is dat niet een beetje arrogant? Soms lukt het ons maar net om onze eigen problemen op te lossen. En hoe vind jij het als iemand tegen jou zegt hoe je iets moet aanpakken? Ga je het dan ook daadwerkelijk doen? Mijn ervaring hiermee is negatief. Soms zijn mensen zo hun mening aan het opleggen dat ik maar ja zeg en een beetje ga hummen. Mijn gedachten dwalen af en ik krijg een apart gevoel in mijn onderbuik. En ik weet het zeker…. Wat de ander zegt ga ik echt niet doen! We helpen de ander meer als we  “hulpvaardig” luisteren. Hierdoor zorg je ervoor dat de ander inzicht krijgt in zijn eigen situatie, leid je hem door zijn eigen gedachten en help je hem om zijn eigen oplossingen te vinden.
Tips om iemand door zijn eigen gedachten te leiden:
• Vraag wanneer , waar en hoe de situatie tot stand is gekomen
• Wat ging er aan vooraf? Wat was de aanleiding? Hoe komt het dat de situatie is zoals hij is?
• Wat was zijn eigen gevoel, wat dacht hij?
• Wat was zijn reactie op deze situatie?
• Waar gaat de ander stilzwijgend van uit? Probeer dit te ontdekken en bepaal samen of dat uitgangspunt juist is.

Laat iemand niet zwemmen en help hem zijn eigen gedachten te ordenen en….. zijn eigen beslissingen te nemen! 

Bio: Mijn naam is Monique, ik ben 47 jaar en toegepast psycholoog. Praten met vrienden en onbekenden over het leven, over onze dromen, onder het genot van een wijntje, is voor mij een heerlijk tijdverdrijf. Ik heb een eigen bedrijf en een intensief programma ontwikkeld waarbij mensen meer grip op hun leven krijgen. Ik blog over de dagelijkse dingen die op ons pad komen en geef tips vanuit de psychologie hoe je hier mee om kunt gaan.
 

TP-Vacatures

- No Current Openings -