0
0
0
s2sdefault

godfather(Door: Roel Blok) Manipuleren mag, als je een Toegepast Psycholoog bent. Dat is best wel een statement. Want manipuleren is naar. Manipulatie gebruiken om iemand iets te laten doen is verkeerd, en als je het doet ben je een naar persoon. Daarom manipuleren we niet, we beïnvloeden.

Een bakker die iedere dag na zijn werk voor de bank neerploft en een pakje sigaretten leeg rookt, komt naar ons toe en zegt dat hij wil stoppen met roken. De bakker heeft van alles geprobeerd, maar het lukt hem niet om te stoppen. Wij stellen de vraag: “Wat gaat er al goed met stoppen met roken”? De bakker gaat denken aan alles wat goed gaat en hij komt erachter dat hij eigenlijk al veel minder rookt dan vroeger. De situatie is niet zo somber als hij dacht. Samen met de bakker stel je een plan van aanpak op en de bakker gaat stoppen met roken. Klinkt ideaal toch?

Maar wat als de bakker niet naar je toekomt? En je hem toch moet bereiken? Wat ga je dan doen?

En welke vraag stel je nu eigenlijk? Door te vragen naar wat er allemaal goed gaat stuur je de bakker. Door te vragen naar wat er goed gaat laat je de bakker denken aan wat er goed gaat. Je stuurt waar hij aan denkt. Draai de vraag eens om. Vraag eens aan de bakker: “Hoe ongelukkig bent u”?

Waar gaat hij aan denken? Aan alle keren dat hij ongelukkig is geweest. Dit is wat sektes doen.
Op deze manier rekruteren ze, ze geven je het gevoel dat je ongelukkig bent zodat je op hun voorstellen in gaat. Is wat wij doen niet hetzelfde? Is wat wij doen geen manipulatie?

De gemiddelde Bakker denkt er niet over na of hij teveel rookt of niet. Dat is niet omdat hij dom is. Het is niet dat hij zich niet bewust is van de gevaren van roken, hij denkt er niet over na.
Hij heeft, na een dag hard werken niet genoeg bandbreedte over. Net zoals wij allemaal.
Zijn bandbreedte gaat uit naar broodjes bakken, broodjes verkopen, zijn zaak draaiende houden. Dat is zijn vak.

Nu, denk eens aan jezelf. Waar gaat jouw bandbreedte naar uit? Naar hoe we de bakker kunnen beïnvloeden om te stoppen met roken. Dat is ons vak. Of je het nou via coaching of via mediacampagnes doet, we stimuleren mensen om keuzen te maken, die goed voor ze zijn.
En dus manipuleren we. Dat klinkt negatief, maar ik vind dat we dat mogen

Als we de motivatie om te veranderen echt uit de persoon zelf zouden willen halen, dan zouden we vragen: “Wat gaat er goed en wat gaat er fout”?
Maar we weten dat, dat geen zin heeft. Iemand zit in zijn misère en kan niet zo objectief nadenken. Daarom doen wij het voor hem, want we weten dat er altijd wel iets goed gaat.
Wij weten dat gezond eten en minder roken goed voor je is.

Omdat wij ervoor hebben gestudeerd, wij hebben tijd en moeite aan deze studie besteed.
Wij denken na over zaken waar andere mensen niet over nadenken. En als ik de bakker was, zou ik iemand willen die over dit soort zaken nadenkt voor mij.

Roel Blok

 

Geschreven door Roel Blok:
“Be the change you wish to see in the world”.
Mahatma Gandhi

Bio: Roel Blok hier, gedreven betweter die ook wel in is voor een grapje. Ik post regelmatig flauwe psychologie grappen op de Facebook van Toegepaste Psychologie en wil ondertussen de wereld veranderen. Ik interesseer me voor gedragsbeïnvloeding en Nudging en zie daar veel mogelijkheden in. Ik denk dat we als Toegepaste Psychologen een verantwoordelijkheid hebben om de wereld ten goede te beïnvloeden. Door mijn achtergrond in het theater en nu deze studie heb ik voor mijn gevoel de tools om die verandering te zijn.

TP-Vacatures

- No Current Openings -