0
0
0
s2sdefault

handenNieuwsflash. De meeste van ons zullen na het afstuderen eigen baas moeten worden.
Een vast contract is zo ongeveer de heilige graal tegenwoordig. Niemand krijgt dat nog, je zult met flex contracten werken en onzekerheid zal er altijd zijn. Dus veel van ons zijn gedwongen om eigen baas te worden.

Trouwens, sommige van jullie zijn het waarschijnlijk al. Ik ken een aantal mensen die in hun vierde jaar zitten en al met hun eigen bedrijfje bezig zijn. Voor jullie, en voor anderen, wil ik graag iets aan jullie vragen.

Waar denk je aan, als je aan zakelijkheid denkt? Een andere vraag, wat is jullie ervaring met zakelijkheid? Stages die je hebt gedaan misschien? In mijn werkveld liep bijna de helft stage bij een uitzendbureau. Wat hebben jullie op stage geleerd? Misschien dat zakelijk zijn hard zijn is, koel zijn, hard onderhandelen. Voor je targets gaan, kan je iemand niet matchen aan een vacature? Jammer dan, volgende. Zakelijk zijn betekend voor veel mensen je emoties op zij zetten en voor je targets gaan.

Maar wat als ik je nou eens zou vertellen dat zakelijk zijn ook empatisch zijn kan betekenen?
Medeleven hebben? Menselijkheid? Voorbeeld. Een vrouw boekt samen met haar man een duur hotel. Dit hotel had een spa, luxe kamers, alles erop en eraan. Een kamer reserveren koste je al een flinke duit, en je reservering opzeggen was ook niet goedkoop. Als je je reservering cancelde dan koste dat geld.

Deze vrouw belde op en zei dat ze haar reservering wilde cancelen. Toen het meisje aan de andere kant van de lijn vroeg waarom, zei de vrouw dat haar man pas was gestorven en dat ze geen zin had om in haar eentje in het hotel te gaan zitten. De receptioniste zei dat ze dat volkomen begreep en zou de reservering van de vrouw cancelen. Niet alleen dat, maar de mevrouw zou ook geen annuleringskosten hoeven te betalen.

Dat is aardig toch? Maar dat is niet alleen heel aardig, maar ook nog eens goeie business.
Hoe denk je dat die vrouw over haar hotel denkt nu? Als die aardige mensen die haar in een moment van veel verdriet een dienst hebben gedaan. Zij gaat heel positief over dat hotel denken.
Zij denkt positief over hun merk, hun brand. Dit is wat zaken doen vaak is. Nu als jij ondernemer bent, hoe denken mensen straks over jou? Hoe wil je dat mensen over je denken?

Richard Branson CEO van Virgin Records, zei ooit: “In business companies that want to survive are smart enough to know that caring and cooperation are key”.

Zaken doen is menselijk zijn, sociaal zijn, medeleven tonen. Als je stage loopt, vooral in een grote organisatie zie je misschien onverschilligheid om je heen. Collega’s die de klant niet eens meer zien en alleen maar voor targets gaan. Maar blijf hieraan denken. Jij bent een mens en je klant, de persoon aan de ander kant van de lijn is ook een mens. Behandel iemand als een mens en je zult eens zien hoever je komt. 

Roel Blok

Geschreven door Roel Blok:
“Be the change you wish to see in the world”.
Mahatma Gandhi

Bio: Roel Blok hier, gedreven betweter die ook wel in is voor een grapje. Ik post regelmatig flauwe psychologie grappen op de Facebook van Toegepaste Psychologie en wil ondertussen de wereld veranderen. Ik interesseer me voor gedragsbeïnvloeding en Nudging en zie daar veel mogelijkheden in. Ik denk dat we als Toegepaste Psychologen een verantwoordelijkheid hebben om de wereld ten goede te beïnvloeden. Door mijn achtergrond in het theater en nu deze studie heb ik voor mijn gevoel de tools om die verandering te zijn.

TP-Vacatures

- No Current Openings -